BAHAYA MASALAH ANEMIA BAGI IBU HAMIL!

Ibu yang mengandung sangat berisiko untuk mendapat anemia kerana kekurangan zat besi. Jadi bagi ibu yang mempunyai masalah anemia ini bakal menghadapi risiko besar semasa hamil dan bersalin.

APA ITU ANEMIA? 

Anemia ni akan berlaku apabila bilangan sel darah merah dan paras hemoglobin adalah lebih rendah dari paras normal didalam darah mengikut umur dan jantina. Dan sebenarnya hemoglobin ini sangat penting untuk membawa oksigen dari paru-paru dan organ didalam badan terutama jantung, buah pinggang, otot, perut dan usus yg sangat memerlukan banyak oksigen untuk menjalankan fungi badan manusia.

Tempat proses pembentukan darah berlaku mengikut peringkat umur manusia

BAHAYA ANEMIA/HB LOW PADA IBU HAMIL

 • Jangkitan kuman-kuman
 • Kegagalan jantung
 • Pendarahan
 • Kematian ibu

BAHAYA KEPADA JANIN

 • Keguguran
 • Kelahiran Pra Matang
 • Kelahiran kurang Berat Badan
 • Kematian Janin Didalam kandungan

Jadi keperluan nutrein sengatlah diperlukan bagi membantu pertumbuhan janin dan kesihatan ibu. Terutama sekali adalah ZAT BESI. Ibu hamil memerlukan 2x ganda zat besi berbanding wanita tidak hamil. Kerana ibu hamil memerlukan peningkatan darah semasa hamil, kepada janin dan semasa proses melahirkan.

Senarai makanan yang kaya dengan zat besi:

Jangan lupa dengan VITAMIN B12 sangat penting untuk fungsi otak., sistem saraf dan meningkatkan jumlah darah didalam tubuh. 

Makanan Tinggi Vitamin B12

 • Daging lembu, ayam ikan
 • Oat, bijirin, kekacang
 • Produk tenusu susu, yogurt, keju
 • Makanan yang diperkaya dengan vitamin B12, seperti minuman berasaskan soya. Pastikan soya yang lebih natural NON GMO

Amalkan makanan kaya vitamin c. Seperti buah-buahan, ulaman, sayur-sayuran dan jus oren bagi meningkatkan kadar penyerapan zat besi.

Buat ibu hamil yang risau akan kehamilan dan kesihatan janin anda Jangan risau dan takut jika anda tidak mampu mengambil zati  besi, vitamin B12, & vitamin c dalam makanan harian. Kerana mamareen sangat syorkan anda ambil langkah pencegahan dengan kombinasi dari rangkaian Set Kehamilan Shaklee yang cukup lengkap bagi memenuhi keperluan kandungn dan bayi anda.

TESTIMONI PENGGUNA SET KEHAMILAN

 

HB naik dari 11 sehingga capai 12.9

Alhamdulillah dengan pengambilan yang betul dan penjagaan pemakanan yang seimbang masalah anemia/hb low tidak akan terjadi. Dan risiko ANEMIA boleh dicegah sebelum tahap BAHAYA dengan set Kehamilan dan elakkan mengambil sebarang suppelmen bersama minuman berkafen kopi atau teh diwaktu malam bagi mengelakkan tergangu dan kurang penyerapan kepada tubuh. 

Salam Tanda Kasih Sayang dari Mamareen Omar 😊

Sebarang pertanyaan atau nak dapatkan Set Kehamilan. Anda boleh membuat pesanan DISINI/01137181390📲
Disclaimer:Produk bukanlah bertujuan merawat, mendiagnos atau mengubati penyakit. Bagi ibu hamil yang menghidap thalesimia anda dinasihatkan tidak mengambil Vitalea kerana terkandung herba didalamnya atau rujuk doktor anda untuk kenal pasti tahap masalah kesihatan anda. Penulisan diatas adalah Sumber Rujukan semasa hadir ke Kelas Nutrition Shaklee, pengalaman semasa hamil dan dari pembacaan  penulisan Dr Zuraida Zainun Pensyarah Kanan Perubatan dan Pakar Perubatan USM. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge