Cara Sembuhkan Luka Bersalin Paling Berkesan Dan Cepat

Cara Sembuhkan Luka Bersalin Paling Berkesan Dan Cepat’

Bila sebut tentang Bersalin pasti ramai yang terbayang banyak perkara menakutkkan,trauma dan menyakitkan.Bahagian Luka Bersalin antara kawasan yang perlu dijaga dengan rapi supaya Cepat Sembuh dan bagaimana Caranya untuk Sembuhkan Luka dengan Cepat dan Berkesan?

Tapi,sebelum mama kongsi tips Berkesan yang mama amalkan, terutama selepas kelahiran kembar pada 2014 lalu.
Mama nak kongsikan beberapa jenis Luka Bersalin yang mungkin dan akan dialami oleh ibu-ibu yang melahirkan zuriat.

1) 1st degree tear: Ia membabitkan kesan melecet yang terhad pada fouchette dan kawasan di luar kulit perineal atau mucosa vagina iaitu bahagian dalam vagina.

2) 2nd degree tear: Jahitan luka bersalin ini membabitkan kawasan luar fourchette, kulit perinal dan mukosa vagina hingga ke otot perineal dan fascia tetapi tidak sampai mencecah kawasan sfinker dubur.

3) 3rd degree tear: Ia melibatkan fourchette, kulit perineal, mukosa vagina dan sfinkter dubur.

4) 4rd degree tear: Jahitan di kawasan yang lebih dalam iaitu forchette, kulit perineal, mukosa vagina, sfinkter dubur dan mukosa dubur.

5) Episiotomi: Keadaan luka yang dialami sama seperti 2nd degree tear tetapi koyakan ini disebabkan gunting dan bukan koyakan semula jadi.

Sekiranya ibu hanya mengalami luka di bahagian 1st degree, 2nd degree dan episiotomi saja, jururawat yang akan melakukan jahitan itu.

Tapi jika alami koyakan lebih daripada itu, doktor pakar yang akan menjahit. Malah benang yang digunakan juga benang serap sendiri. Ini bermaksud tanpa perlu ke klinik untuk membuka jahitan.

CARA PENJAGAAN LUKA BERSALIN 

  • Rendam punggung dalam bekas air suam.
  • Jika bersendirian dalam bilik, dedahkan luka supaya cepat kering Kemudian buka kipas supaya pengudaraan lebih baik.
  • Jangan terlalu lama berdiri dan duduk. kerana luka yang ingin sembuh akan membengkak apabila tidak cukup rehat dan berbaring saja juga adalah tak bagus. Jadi berjalan perlahan-lahan di sekitar rumah supaya luka cepat sembuh.
  • Jika luka berair. Masukkan kain kasa ke tempat jahitan. jika keluar darah, nanah atau berlendir, anda perlu segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.
  • Jika rasa sakit atau demam ringan, anda boleh makan paracetemol 500mg setiap 6 jam tapi bila sudah sembuh elakkan makan ubat terutama ibu yang menyusukan bayi .
  • Minum air suam secukupnya
  • Luka ini akan sembuh dalam tempoh dua minggu hingga enam bulan. Benang jahitan juga akan tertanggal dengan sndiri tanpa perlu berjumpa doktor.

_info theAsianParentsMalaysia_

Zinc
Zinc

Tapi pernahkah anda dengar tentang kebaikan dan kepentingan ZINC?

Zinc penting untuk sistem kekebalan tubuh yang sihat, baik dalam proses DNA atau dalam meningkatkan pertumbuhan sihat , dan juga penyembuhan Luka yang lebih Cepat dan Berkesan.

Zinc Plus Untuk Luka
Zinc Plus Untuk Luka

Mamareen sendiri pengamal tegar zinc semasa bersalinkan kembar dulu.Mama dapati Luka Cepat Sembuh odan Cepat Kering tanpa perlu penjagaan yang sangat rapi..Memandangkan nak menguruskan anak kembar seorang diri memerlukan mama banyak bergerak dan semestinya jika tidak dijaga kemungkinan besar Luka lambat sembuh atau jahitan mungkin akan terbuka.

Zinc Cepatkan Luka Bersalin
Zinc Cepatkan Luka Bersalin

Berbeza dengan pengambilan ZINC:

Mempercepatkan Pemulihan Luka
*Mempercepatkan pemulihan luka dalaman dan luaran
*Pemulihan selepas pembedahan
*Membantu masalah alergi pada kulit

Lagi tips menarik yang anda boleh cuba 🙂

  • Hancurkan ZINC dan taburkan keatas kawasan luka untuk bantu mempercepatkan proses penyembuhan Luka..(selamat mencuba) 🙂

Zinc amat diperlukan  oleh lelaki ,wanita remaja hingga ke warga emas yang mementingkan kesihatan.

Dapatkan segera ZINC PLUS anda hari ini dengan harga JIMAT kuantiti banyak cukup untuk pengambilan sehingga tamat tempoh berpantang. 🙂

Kini berpantang lebih berkeyakinan dan gembira tanpa perlu risau luka jahitan sakit dan lebih sihat tanpa TRAUMA dan SIKSA.

Salam Sayang dari:
_Mamareen Omar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge