TIPS UNTUK IBU BERSALIN DAN BERPANTANG….

Assalamualaikum wbt..hye semua sudah kita sudah berada dipengakhiran bulan Ramadhan insyALLAH .Moga segala amalan baik diterima oleh ALLAH.insyALLAH..

Ehsan gambar goggle


Mesti ramai ibu-ibu yang tengah menghitung hari menantikan kelahiran cahaya mata kan?Bestnyaa…rasa berdebar ja bila usap-usap perut.hihihi.Masa anak pertama dulu mamareen ambil pengalaman dari mak sebab dulu di Fb orang kurang bertanya soal ibu hamil.Jadi kena lah ikhtiar sendiri.Alhamdulillah semua selamat betul ikut due date 8/2/2010 bersalin anak pertama dulu.tiada turun tanda sakit chek bukaan sudah buka 2cm.terus ke hospital.Alhamdulillah sejam lepas tu dapat pegang bayi comel seberat 2.3kg.

AMANINA KHALYSAH BT MD KAHIARI
Masa berpantang anak sulung saya ambil SET BERSALIN yang terkenal dipelusuk negeri..hehe.kononnya nak cepat kurus dan cantik.Hampir RM500 saya beli.Tapi,guna sekejap sahaja akibat panas sangat dan susah untuk dimakan.Badan makin rasa lesu letih dan badan makin gemuk!!bukan rezeki saya nak cantik langsing macam dikatakan.Masih banyak berbaki set bersalin itu saya buang sahaja.

Bila anak sudah besar kami merancang ingin menambah zuriat atas izin ALLAH.Alhamdulillah
Genap 3tahun perkahwinan kami ALLAH kurniakan kami bayi perempuan kembar.Syukur alhamdulillah rezeki dari ALLAH.Setelah 37 minggu saya membawa perut mengandungka sikembar ini.Pada 9/1/2014 adalah tarikh kelahiran mereka secara NORMAL.Alhamdulillah..1st berat 1.85kg 2nd 1.79kg.
AMANINA KHALEEFAH & AMANINA KHALEELAH


Kali ini senang sangat nak jaga diri ketika berpantang.Masa di hospital saya sendiri yang menjaga sikembar tanpa bantuan Nurse atau sesiapa.hhuhu..Mula-mula rasa sedih stress,macam mana nak handle sikembar ni sorang-sorang.Nak ke tandas pun takut mereka nangis.Alhamdulillah ALLAH permudahkan sikembar baik je.yang paling mudah ialah nak minum shake je ESP.HUHU.3sudu campur horlick terus minum.Badan sihat bertenaga.Pada awalnya susu badan kurang kesian tengok sikembar berebut nak menyusu.Orang lain terbaring je kat katil saya yang beranak 2 orang ni naik turun katil tukar lampin untuk sikembar..fuhh..mencabar sungguh maklumlah muda lagi ALLAH bagi pengalaman uruskan semua ni sorang-sorang.



Paling best sekali boleh duduk rapat ke tilam.Jahitan luar tak banyak,sebab yang pecah isi dalam sahaja.Apa lagi terus mamareen telan ZINC 1 biji,untuk bantu luka jahitan cepat baik dan surut.Zinc ni ada ekstrak IKAN HARUAN sebab tu bagus jika diamalkan lagi-lagi pada ibu yang bersalin.InsyALLAH.


*TIADA STOK*
Bagi saya kebas-kebas,sakit pinggang,sakit kepala dan keletihan itu adalah normal kepada ibu yang baru melahirkan.Disebabkan penggunaan tenaga semasa meneran dan membawa perut yang besar 9bulan.Jadi ibu akan merasai perubahan pada fizikal dan juga mental.Mamareen pun sama,rasa pening nak tidak sedap badan.Alhamdulillah ada OSTEMATRIX yang boleh bantu.Kaya dengan KALSIUM.Bila bersalin tulang dan sendi kita mula rosak dan hilang.Sebab itu pentingnya pengambilan KALSIUM yang cukup.InsyALLAH.


Sampai sini je lah Mamareen share yer,kalau ibu-ibu nak cergas bertenaga dan aktif macam Mamareen follow je cara saya ni.Mudah sangat JIMAT,MURAH dan BERBALOI.tidak perlu pening nak pilih set apa semasa bersalin nanti sebab Mamareen bukan sahaja pengguna,malah pengedar sah SHAKLEE yang bertauliah.x rugi pun cuba sebab manfaat untuk ibu dan bayi.Masa Mamareen bersalin dulu saya bukanlah penjual.Tapi,disebabkan ramai sangat tengok saya aktif ligat dan boleh menyusukan sikembar serentak dengan susu penuh ibu,mereka teruja dan minta saya dapatkan untuk mereka.Alhamdulillah,kini anda juga boleh.insyALLAH..



Barang Keperluan Ibu untuk ke Hospital

  • Nursing bra – sekurang-kurangnya 2 atau 3 helai
  • Breast pad – penting untuk elakkan bra basah sebab awal kelahiran ni, susu ibu memang banyak dan mudah sangat keluar.
  • Tuala wanita – seeloknya sedaiakan tuala wanita yang direka khas untuk wanita bersalin..yang tebal tu..sebab awal kelahiran memang darah nifas banyak keluar dan materialnya yang tebal dan lembut tu sangat selesa untuk ibu.
  • Keperluan peribadi –termasuklah tuala, sikat, berus gigi, ubat gigi dan sebagainya.
  • Stokin – Sekurang-kurangnya 2 pasang. Percaya tak jika saya katakan stokin ni bukan je untuk selepas kelahiran..tapi juga sangat-sangatlah berguna waktu dalam labour room tu. Memang sejuk sangat tau! Silap hari bulan boleh cramp kalau tak pakai stokin tebal.
  • Panties 5 helai – Kalau nak senang guna je yang pakai buang jadi anda tak perlu risau kalau kotor nanti :)
  • Tudung Ekspress.
  • Kain Batik – 1 helai
  • Pakaian – Baju tu untuk persediaan pulang ke rumah. Kat hospital takpe..pakai baju hospital je :)
  • Bengkung – Lebih mudah jenis bengkung yang strap je tu sebab takdelah perut dibiarkan menggeleber sementara nak tunggu keluar wad kan :) Kat rumah nanti barulah pakai yang lilit-lilit.
  • Handphone & pengecas
  • Minyak urut – bolehlah digunakan untuk sapu dekat betis or tapak kaki lepas dah bersalin. Saya prefer minyak panas.
  • Buku Merah – Buku rawatan mengandung ibu
  • Baju Sejuk – 1 Helai
  • Selipar – Senang nak keluar masuk bilik air
  • Makanan & Minuman ringan – Milo/Air minera/ Roti/Kurma/Biskut dll
  • Surah-surah Al-Quran/Majalah/Buku – Sementara menunggu tu takdelah bosan..dan insya Allah dengan baca ayat2 suci Al-Quran, dapat tenangkan hati dan fikiran. Majalah dengan buku tu maybe berguna selepas bersalin kot..sebab kalau menunggu waktu contraction, takde masa nak layan sebab dah sakit ;p
  • Plastik – yang ni pun penting untuk letak baju2 yang dah pakai.
  • Pam susu – incase kalau baby kena tahan or tak dapat nak minum direct. 
  • Vitamin Berpantang – Bagi yang amalkan vitamin Shaklee, letak siap2 bekalan vitamin dalam bekas kecik sebab boleh je makan terus sebaik sahaja lepas bersalin..at least vitamin yang basic supaya badan lebih cepat recover.
  • ASINGKAN BEG UNTUK MASUK KE DEWAN BERSALIN
  • SEELOKNYA ASINGKAN BEG IBU DAN BAYI

Barang Keperluan Bayi untuk ke Hospital

  • Beg bayi
  • Pampers/Lampin/Cloth Diapers – Kalau beg muat, letaklah dalam sedozen..hehe..kalau saya just letak dalam 6-7 keping je sebab lepas bersalin baru minta tolong suami topup.
  • Baju – 3 or 4 pasang
  • Minyak telon/bayi untuk elakkan kembung perut
  • Tuala Mandi – 1 helai
  • Tuala kecil
  • Booties & Mittens – 3 or 4 pasang
  • Peralatan Mandian
  • Baby Wipes/Wet tissue
  • Selimut/Bedung
  • Barut
  • Topi
  • Plastik untuk letak baju kotor/wet tissue yang dah digunakan.




                    
                                                       

Penang
SID 1127123
Mamareenshaklee@gmail.com
FB: Sha’irne Omar

    IG:Pakar Kecantikkan
+601137181390     

                                                  


One Reply to “TIPS UNTUK IBU BERSALIN DAN BERPANTANG….”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge